III Ogólnopolski Dzień Praw Dziecka
20 listopada, w Polsce po raz trzeci obchodzony był Ogólnopolski Dzień Praw Dziecka. Uchwałę w tej sprawie – na wniosek Rzecznika Praw Dziecka – podjął 7 listopada 2014 r. Sejm Rzeczypospolitej Polskiej. Posłowie zgodzili się, że w polskim kalendarzu powinien znaleźć się dzień, podczas którego głośniej niż zwykle powinno się mówić, że dzieci mają swoje prawa, przypominać, że są one niezbywalne i należy ich zawsze przestrzegać.
Akademia z okazji 11 listopada.
W dniu dzisiejszym uczniowie klas trzecich przygotowali akademię poświęconą 98 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. 11 listopada to symboliczna data. Dzień ten ustanowiono świętem narodowym dopiero ustawą z kwietnia 1937 roku, czyli prawie 20 lat po odzyskaniu niepodległości.
Manifestacja patriotyczna z okazji 11 listopada.
Jak co roku wzięliśmy udział w manifestacji patriotycznej z okazji odzyskania przez Polskę niepodległości. Podczas obchodów na Rynku Wielkim w Zamościu wysłuchaliśmy apelu poległych wraz z krótką notą historyczną dotyczącą tego jakże wielkiego wydarzenia. Następnie złożyliśmy kwiaty przy tablicy upamiętniającej przybycie Marszałka Józefa Piłsudskiego do naszego miasta.
Żywa flaga i żywe logo Zamość – Twierdza Otwarta
W dniu dzisiejszym uczniowie klas pierwszych uczestniczyli w happeningu, który miał na celu uczczenie zbliżającego się Święta Niepodległości. W wydarzeniu wzięło udział około 2,5 tysiąca uczniów z zamojskich szkół. Organizatorzy przygotowali dla wszystkich uczestników kolorowe kartony, które zostały ułożone w logo naszego miasta. Następnie każdy dostał balon – biały lub czerwony – z czego powstała flaga naszego Państwa.
Do zobaczenia za rok.
Warsaw Gastro Show 2016
W dniu 28.10.2016 r. uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej Rzemiosł Różnych w Zamościu mieli przyjemność uczestniczyć w Międzynarodowych Targach Gastronomicznych Warsaw Gastro Show 2016. Podczas tego wydarzenia wzięli udział w niezwykłych lekcjach prowadzonych przez specjalistów z zakresu techniki i technologii gastronomicznej, higieny, środków spożywczych wykorzystywanych w profesjonalnej kuchni, uczestniczyli w pokazie przygotowania kuchni skandynawskiej, peklowania mięs, a także samodzielnie przygotowali tajską paellę.