Wojewódzki finał konkursu na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik i piekarz
14 stycznia w Zespole Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego im. gen. Franciszka Kleeberga w Lublinie odbył się wojewódzki finał konkursu na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik i piekarz. Temat tegorocznego konkursu to „Wrocław 2016 Europejska Stolica Kultury”
W konkursie wzięli udział uczniowie z Zamościa, Białej Podlaskiej Lublina i Chełma.
W konkursie brali również udział reprezentanci naszej Szkoły- uczennice w zawodzie cukiernik: Diana Kapłon i Agnieszka Szyper oraz uczniowie w zawodzie piekarz: Piotr Cichosz i Kamil Harasim.
Najpierw trzeba było napisać skomplikowany test teoretyczny. W części praktycznej przyszli piekarze mieli za zadanie uformować i przygotować do wypieku m.in. 2 zwykłe, pszenne bułki, 2 chałki, 4 drożdżówki. Dekorowali również chleb . Przyszli cukiernicy musieli m.in. złożyć i udekorować tort, osobny tort, bez dekoracji, miał być przygotowany do degustacji, wykonać 2 figurki z marcepanu, przygotować ciastka bankietowe na biszkoptowych spodach.